De voorjaars snoei is begonnen

Onder een strakblauwe hemel zijn wij de afgelopen week begonnen aan de voorjaars snoei. Het is belangrijk dat deze (grote) snoei ronde wordt uitgevoerd voordat de sapstroom in de bomen op gang begint te komen en de knoppen zich gaan ontwikkelen. Maar waarom snoeien wij de bomen eigenlijk, waarom laten we de bomen niet gewoon onbeperkt doorgroeien? Want aan grotere bomen kunnen toch meer kersen groeien?

 

Inderdaad, aan grotere bomen kunnen meer kersen groeien. Maar een boom die al zijn energie stopt in het groter worden, heeft geen energie meer over om lekkere grote kersen te produceren. En juist die lekkere grote kersen, dat is waar we het allemaal voor doen.

 

De grootste en lekkerste kersen groeien aan takken die 2 tot 6 jaar oud zijn. Aan oudere takken groeien wel meer kersen, maar die blijven kleiner.  Daarom knippen wij de oudere takken er tussenuit, om ruimte te maken voor de nieuwe. Die nieuwe takken zullen niet meteen kersen produceren, maar over drie jaar zitten ze er vol mee.

 

Er is nog een belangrijke reden om de bomen terug te snoeien, er moet straks nog wel een net overheen getrokken worden. Dat gaat niet lukken als de kop van de boom hoger is dan de constructie waar het net overheen komt te liggen.