Bloesem, Bijen en bestuiving

Door het koude weer van de afgelopen weken heeft het een weekje langer op zich laten wachten dan verwacht, maar eindelijk begint de boomgaard echt in bloei te staan. De eerste rijen, met daarin de vroegste rassen, beginnen wit te kleuren. De hoogste tijd om de bijen te laten vliegen en de bestuiving plaats te laten vinden.

 

Al onze kersenrassen zijn kruisbestuivers, wat betekent dat de stamper van het ene ras het stuifmeel van een ander ras nodig heeft om uiteindelijk tot een kers te kunnen ontkiemen. Nu kunnen we onze hoop vestigen op de wind, dat die het stuifmeel van de ene naar de andere bloem verplaatst, maar voor de zekerheid helpen wij de natuur een handje door een groot aantal bijenvolken in de boomgaard te laten plaatsen.

 

De bijen vliegen de hele boomgaard door en gaan van boom naar boom en van bloem naar bloem om nectar te verzamelen. Omdat ze hierbij helemaal tot in het kern van de bloem doordringen (zie ook onderstaande foto's) strijken ze met hun lichaam langs de stamper en stuifmeeldraden. Het stuifmeel blijft plakken aan het lichaam van de bij en bij de volgende bloem aangekomen komt dat stuifmeel dan weer in aanraking met de stamper. En zo is de bestuiving dan een feit.

 

Zoals eerder genoemd staan de eerste rassen nu in bloei. Met warmere temperaturen op komst verwachten wij dat de komende week de andere rassen ook gaan bloeien. Aankomend weekend (24 en 25 april) zullen de meeste bomen in bloei staan. Een ieder die wil genieten van de bloesem raden wij dan ook aan om aankomend weekend in de Betuwe te komen kijken.