De kersen groeien, dus netten worden gesloten

Het is alweer een maand geleden dat de boomgaard wit zag van de bloesem. Een aantal zonnige weken en flinke (onweers)buien later, krijgen we een steeds beter beeld van de oogst die we kunnen gaan verwachten. Uiteraard moeten we nog een slag om de arm houden, maar de eerste tekenen zijn hoopgevend. Er komen steeds meer kersen tevoorschijn en bij de vroegste rassen beginnen de kersen zelfs al te groeien. Dat de kersen beginnen te groeien zien we graag, dat betekent dat de kans aanzienlijk kleiner wordt dat deze er nog af ruien.

 

Wel ligt er meteen een ander gevaar op de loer en dat is dat de kersen al aantrekkelijk worden voor vogels. Vooral duiven zetten hun snavel al graag in deze, nu nog keiharde, kersen. En zodra de eerste kleur op de kersen verschijnt, zullen ook de spreeuwen zicht in grote getalen melden voor een lekkernij. Vandaar dat wij in het Hemelvaartsweekend de netten over de boomgaarden hebben gesloten, om zo de kersen te beschermen tegen deze gevleugelde veelvraten.

 

Deze netten beschermen niet alleen tegen vogels, maar ook tegen hagel en regen. Zo kunnen ook de weerselementen de kersen niet meer beschadigen. Om de kersenoogst optimaal te kunnen beschermen hangen er aan de zijkanten insecten netten, zodat we ook de meest recente bedreiging, de kersenvlieg, buiten de boomgaard kunnen houden.

 

De voorbereidingen op het nieuwe kersenseizoen zijn in volle gang. Wanneer we de eerste kersen denken te kunnen gaan oogsten, die voorspelling durven we nu nog niet aan. Maar houd deze website in de gaten, zodra we meer weten zullen we dat hier vermelden.