Kalender

Januari

De bomen zijn in rust. De jam en de sap wordt weer gekookt. De kersen daarvoor zijn van de oogst van het voorgaande jaar en hebben wij in de vriezer bewaard. 


Februari

De bomen zijn in rust. We doen wel al een ronde door de boomgaarden om te kijken of er dingen vervangen moeten worden. Er staan voor de netten natuurlijk grote palen in de boomgaarden en er zijn draden gespannen. Als er iets kapot is, kunnen we het nu nog vervangen. 


Maart

Snoeien van de bomen. Als de sapstromen op gang komen dan is het tijd om te snoeien. Hierbij zorgen we dat dikke takken verwijderd worden zodat er in de bloei voldoende licht in de boom kan komen. Licht is natuurlijk enorm belangrijk voor de kersen!


April

In april verwachten we dat de bomen gaan bloeien. De boomgaard verandert dan in een prachtige witte bloesemzee. Zodra 10 procent van de boomgaard in bloei staat worden de bijenkasten geplaatst. De bijen moeten gaan zorgen voor het bevruchten van de bloesem. In deze maand is het spannend of het gaat vriezen. Vorst kan ervoor zorgen dat de bloemen kapot gaan en dat de kersenoogst minder is. De derde zaterdag van april vindt de Bloesemtocht plaats. Deze door het Rode Kruis georganiseerde wandeltocht komt door onze boomgaard heen. (de oost-route)


Mei

In mei moeten de bloemen gaan veranderen in groene kersen. Zodra de kersen beginnen te kleuren gaan we de netten sluiten. Want dan worden de kersen veel te interessant voor de vogels. 


Juni

Half juni hopen we dat de eerste kersenrassen rijp zijn. Dit betekent dat we dan beginnen met de verkoop!


Juli

In juli zijn we open voor verkoop. Het tweede weekend van juli vindt de jaarlijkse tourtocht van fietsclub de Batauwers plaats. Deze fietstocht heeft een stempelpost in onze boomgaard. Alle deelnemers krijgen bij ons een lekker bakje kersen om te proeven. 


Augustus

Begin augustus zullen de kersen op zijn. Alles wordt weer afgebroken en winterklaar gemaakt. Het is dan de hoogste tijd om weer te snoeien. De dikke takken worden met deze snoeironde weer verwijderd uit de bomen. 


September

Oude bomen die vervangen worden, worden in september gerooid. 


Oktober

De grond voor de nieuwe bomen klaarmaken. 


November

In november halen we de nieuwe bomen op bij de boomkweker. Deze bomen worden eind november/begin december geplant in de boomgaard. 


December

De bomen zijn in rust.